вівторок, 21 липня 2020 р.

Громадсько-політичне життя. Формування культу особи Сталіна Порушення прав людини в умовах тоталітарного режиму.


У 20-30-х рр. в СРРСР відбувається формуваняя тоталітарного комуністичного режиму.         

         Тоталітаризм — це політичний режим, який характеризуються здійсненням певною політичною силою (партією) повного контролю над життєдіяльністю всього суспільства і життям кожної людини зокрема, спирається на засоби прямого насильства, що поширюється на функціонування усіх суспільних сфер.

Характерною ознакою тоталітаризму є культ особи - надмірне звеличення певної особи  аж до її обожнення, перебільшення її ролі і заслуг в історії.

         Сталінізм - сукупність теоретичних поглядів Й.В.Сталіна

і практичних дій з їх реалізації методом масового терору.

         Влада створювала в суспільстві атмосферу страху і підозри. 90%  політичних в'язнів стали жертвами доносів. Терор охопив всі верстви населення. Більшість судових політичних справ були сфальсифіковані.

1928 р. - "шахтинська справа" - підсудними стали 53 інженерно-технічних працівники вугільної сфери. ( "шкідниками")

1930 р. - справа "Спілки визволення України" в Харкові - масштабний процес над 45 діячами української науки та культури , духовенства, керівниками промисловості.

Великий терор - пік масових сталінських репресій в СРСР (1937-1938 рр.).

Органи виконання покарань працювали на межі своїх можливостей, в'язниці були переповнені. Тілами розстріляних заповнювалися рови в Биківні під Києвом, на Ритченковому полі під Донецьком, у Сучій балці під Луганськом та в інших місцях України. Жертвами терору, вчиненого Сталіним, стали десятки мільйонів людей різних соціальних верств. Засудили могли не лише за вигадану провину, але й просто за те, що хтось був родичем "ворога народу". За даними перепису 1926 і 1939 рр. населення України зменшилося із 31 до 28 млн.

         30.01.1937 р. - прийнята Конституція УРСР. Більшість позицій мали демократичний характер, але не виконувалися на практиці.

З кінця 20-х років активно велася антирелігійна політика. храми знищувалися або перетворювалися на господарські приміщення, церковні діячі зазнавали переслідувань, велася антирелігійна пропаганда. УАПЦ ліквідовано.


ЗАВДАННЯ:

1. Опрацюйте § 24. Перегляньте відео

2. Запишіть в конспект визначення:

 Тоталітаризм

Культ особи

Великий терор

Шахтинська справа

Справа "Спілки визволення України"

Розстріляне Відродження 

Завдання за підручником: Пометун О.ІІІ., Гупан Н.М. Історія України, 10 кл., К.: "Оріон", 2018 § 24

Відеосюжет: https://www.youtube.com/watch?v=biQRfckgQVc




Немає коментарів:

Дописати коментар

ПЕРЕЛІК ТЕМ З ІСТОРІЇ УКРАЇНИ (І КУРС)

Вступ. Україна і світ на порозі ХХ ст.: Основні тенденції соціально-економічного, політичного та культурного розвитку. ХХ ст. у...