пʼятниця, 17 липня 2020 р.

Перша війна більшовицької Росії з УНР та проголошення незалежності України. Проголошення в Харкові більшовицької влади в УНР. Бій під Крутами. Четвертий Універсал ЦЦР: проголошення незалежності УНР. Більшовицько-російська окупація України

Керівництво радянської Росії було невдоволене саостійною політикою УЦР та рішучою відсічю спробам встановлення радянсьткої влади. В.Ленін та Л.Троцький підписали "Маніфест до українського народу з ультимативними вимогами до Української Центральної Ради." 4 (17) грудня 1917 р.

4-6 грудня 1917 року відбувся Всеукраїнський зїзд Рад у Києві, на якому було висловлено довіру УЦР. делегати-більшовики залишили зїзд.
8 грудня 1917 р. м. Харків було захоплене російськими військами під комадуванням В.Антонова-Овсієнка
12 грудня 1917 р. Харківський зїзд Рад проголосив всиановлення радянської влади в Україні і створення нвої радянсьткої УНР із власним урядом - Народним Секретаріатом, який звернувся до раднаркому росії про військову допомогу. Радянська Росія отрмала привід для подальшого захоплення українських територій.
9 (22) січня Українська Центральна Рада проголосила ІV Універсал:
  • Проголшення УНР самосітйною, незаледжною, вільною, суверенною державою;
  • Бажання жити з усіма державами у "згоді та приязні", без взаємного втручання у справи;
  • Влада УНР належить народу. До Устоновчих зборів її вищим органом залишалася УЦР та уряд - Рада народних міністрів;
  • Початок самостійни х мирних переговорів;
  • Заклик до відчайдушної борпотьби з більшовиками;
  • Проголошення програми соціально-економічних перетворень: розпуск постійної армії та створення народної міліції; обрання народних рад - органів місцевого самоврядування; передача землі без викупу трудовому народу; переведення підприємств на виготовлення товарів народного вжитку; боротба з безробіттям; допомога інвалідам війни; деражвний контроль над банками; установлення державної монополії на зовнішню торгівлю; підтвердження демократичних свобод, проголошених ІІІ Універсалом.

16 січня 1918 р. - повстання більшовиків на київському заводі "Арсенал" (придушене військам УНР)
В цей час відбувається БІЙ ПІД КРУТАМИ між радянськими військами на чолі з колишнім підполковником царськрї армії ґМ.муравйовим  9понад 3 тис. осіб) та обєднаним загоном українських добровольців на чолі з сотником Омельченком, який складвся з курсантів військової школи та студентів (близько 500 осіб). 260 молодих патріотів загинули, 32 потрапили в полон, 28 з них  були закатовані.

26 січня 1918 року Київ був захоплений більшовиками. УЦР переїжджає до Житомира. Захопивши владу в Києві, більшовики розпочинають політику радянізації 

Для роботи з підручником: Пометун О.ІІІ., Гупан Н.М. Історія України, 10 кл., К.: “Оріон”, 2018, § 8-9

Для додаткового перегляду: https://www.youtube.com/watch?v=BaT33-rxYeE&t=15s




Немає коментарів:

Дописати коментар

ПЕРЕЛІК ТЕМ З ІСТОРІЇ УКРАЇНИ (І КУРС)

Вступ. Україна і світ на порозі ХХ ст.: Основні тенденції соціально-економічного, політичного та культурного розвитку. ХХ ст. у...